Ruim 150 jaar bakkerij in de Dreef

Op 1 juli 1864 vestigde bakker Johannes de Wit zich op het toenmalige adres Dorp 249, nu Dreef 17 te Princenhage. Hij was de zoon van een schoenmaker, maar koos samen met zijn broer voor het bakkersvak. Aan de straat die we tegenwoordig Dreef noemen, stonden toen nog maar enkele huizen en boerderijen. De Wit kon niet lang genieten van zijn nieuw verworven bedrijf, want hij stierf in 1866, kinderloos en slechts 37 jaar oud. De bakkerij werd overgenomen door De Wits knecht, Jacobus Nooijens. Deze geboren Leurenaar verhuisde naar hetzelfde adres. Uit zijn huwelijk werden vijf kinderen geboren. Zijn oudste twee zoons, Johannes en Adrianus, namen het bakkersberoep van hun vader over. Johannes begon zijn eigen bakkerij aan de Liesboschstraat en Adrianus nam in 1903 het bedrijf aan de Dreef over. Naast de twee bakkers ging er ook nog een broer het slagersvak in. De oudste zus, Geertruida, trouwde met de toenmalige logementhouder van het Roode Hert: Thieu Lips.

Adrianus Nooijens, de bakker van de Dreef, kreeg drie dochters. Twee van de drie, Greet en Marie, hadden een sigaren- en sigarettenwinkel aan de Dreef nummer 1. Er was echter geen opvolger voor de bakkerij. Gelukkig was neef Jac Lips bereid om de overstap van het Roode Hert naar de bakkerij van zijn oom te maken. In 1927 komt de bakkerij zo voor het eerst op naam van de familie Lips te staan. Jac Lips trouwde met Naantje Naalden, en uit hun huwelijk werden acht kinderen geboren. Hun zoon Piet nam het bedrijf in 1971 definitief van zijn vader over. Eerst samen met zijn vrouw Corry, en later ook met zoons Pieter en Marco bestierde hij de bakkerij totdat deze in 2001 helemaal in handen kwam van de huidige generatie Lips.

In anderhalve eeuw tijd is er uiteraard veel veranderd. Maar een ding is hetzelfde gebleven: voor een goed brood of lekker gebak moet je aan de Dreef nummer 17 zijn!